Per sant Antoni…Escudella!

18 gen., 2019 | Blog, Cultura, Destacat, Gastronomia

Ja fa cinquanta anys que la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella ens prepara l’escudella coincidint amb la festivitat de Sant Antoni Abad, cada 17 de gener.

Però la història ve de lluny.

Aquesta tradició a la capital,  va començar l’any 1970 quan els Tons, un grup d’amics residents a l’avinguda Meritxell i que celebraven l’onomàstica el dia de Sant Antoni Abat, van decidir organitzar-la conjuntament. Amb la col·laboració de diversos veïns per fer la festa més popular, van decidir oferir la seva suculenta escudella a tots els ciutadans que passessin per l’avinguda.

Avui, la tradició perviu amb més força que mai, i tan saborosa com sempre.

La tarda anterior a la festa, la Confraria d’escudellaires, prepara els ingredients necessaris:

120 kg de botifarra negra, 80 de botifarra blanca, 90 de bringuera i de careta, 60 de vedella, més de 50 kg de gallina, 200 kg de patates, 30 kg d’arròs i de fideus, uns 40 kg de porro i d’api, 20 kg de mongetes i de cigrons i 30 kg de pastanagues, 65 kg de col i 40 de carbassa.

Les fogaines comencen a bullir a primera hora del 17 de gener. Preparen unes 4.500 racions d’escudella, que s’acompanyen amb 100 kg de pa moreno, 140 litres de vi negre i 160 tortells de Sant Antoni.

Actualment, l’escudella es reparteix a la Plaça Guillemó, al bell mig del Centre Històric d’Andorra la Vella.

 

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pin It on Pinterest

Share This