Medieval jewels. Andorra 1315

3 gen., 2019 | Blog, Blog, Comerç, Comercio, Cultura, Cultura, Destacado

Aquesta, és la clau de ferro medieval que serveix d’inspiració a una col·lecció de joies creada per Pons & Bartumeu amb el nom de La Margineda, Medieval jewels Andorra 1315. La clau, datada de principis del segle XIV, va ser trobada al Jaciment de La Margineda.  Forma part dels objectes descoberts en les diverses campanyes de recerca impulsades per Molines Patrimonis.

La Margineda, Medieval jewels Andorra 1315. Inclou distintes peces, com anells  i penjolls de diferents mides. Estan realitzades en metalls com la plata o l’or rosa. Algunes també inclouen diamants blancs o marrons,  i es poden adquirir a partir de 188 euros.

El jaciment es troba situat en uns terrenys propietat de la família Cardelús-Maestre. Des de l’any 2007 Molines Patrimonis finança les diferents campanyes d’excavacions que s’hi duen a terme. També des de l’any 2010, compta amb l’ajuda del Govern d’Andorra.

El conjunt arqueològic ocupa una àrea de més de 4.000 metres quadrats, dels quals 1.500 ja s’han excavat.

La Clau

Aquesta clau, malgrat ser un objecte amb més de 700 anys,  té un disseny absolutament actual i contemporani. Les dents, artísticament i delicadament cisellades, l’argolla i la cadena de la qual penjava formen un conjunt d’una inusitada harmonia i bellesa.

Aquest objecte singular ha servit per despertar la creativitat dels orfebres de Pons & Bartumeu i dona peu a l’edició d’una línia de joies inspirades en aquesta peça única.

Jaciment de la Margineda.

En els darrers anys, s’han anat  descobrint diverses fases constructives. La més antiga és del període del Bronze antic, ara fa uns 4.200 anys, documentada amb restes d’hàbitat i amb materials ceràmics.

La segona època d’ocupació d’aquest espai, poc clara, data de l’antiguitat tardana, entre els segles V i VII. La tercera correspondria a una primera ocupació medieval, que podem situar entre els segles VIII i X.  La quarta, i principal, està datada entre els segles XI i XIII.

Una fase posterior, d’entre mitjan del segle XIII i el segle XIV, suposaria l’ampliació de les estructures del sector nord del jaciment, fins al moment del seu abandó.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pin It on Pinterest

Share This